Resepi Olahan Singgang Sotong yang Enak

By | Ogos 12, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Singgang Sotong mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Singgang Sotong dalam langkah mudah 2 yang berikut. Resepi ni sangat senang dan sihat. Resepi Singgang Sotong Terengganu Sedap Dan Mudah #resepisinggang #resepisinggangsotong #singgang #singgangsotong #hamizahkitchen. #singgangsotong #dapurngosek Resepi Singgang Sotong Ketuk Serai Ramai yang suka makan sotong kan. Anda suka makan sotong dan masakan berasaskan singgang?

Biasanya sotong masak singgang ini dimakan dengan ulam-ulaman serta. Mudah sahaja nak hasilkan lauk singgang yang lazat dan 'flavourful' ini! Kedai Singgang Ulam Budu menyediakan Masakan Selera Kampung & Masakan Panas di tepi Pantai Sura Dungun. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Singgang Sotong yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 2, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Singgang Sotong

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Singgang Sotong di bawah.

 1. 4-6 – ekor sotong.
 2. 3 ulas – bawang merah (dihiris).
 3. 3 ulas – bawang putih (diketuk).
 4. 1 – inci halia (dihiris).
 5. 1 batang – serai (diketuk).
 6. 2 keping – asam keping.
 7. 1-2 sudu makan – budu.
 8. 2-3 – tangkai cili padi (diketuk – optional).
 9. 1 – sudu kecil garam.
 10. 1 – jug kecil air.

Walaupun terdapat pelbagai resepi masakan sotong yang menarik seperti sotong goreng, stim, bakar dan lain-lain, namun banyak antara masyarakat melayu sangat jarang masak sotong kerana tidak. Bahan-bahan Sotong singgang ketuk serai. Hari ini, pulang dari kerja terpandang pintu dapur terbuka dan terbau sesuatu yang mengundang selera! Letak beg tangan, dan tanggalkan stoking lalu terus meluru ke dapur.

Baca :  Resepi Olahan Sambal Sotong Petai yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Singgang Sotong

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 2 langkah-langkah membuat resipi Singgang Sotong ini.

 1. Masukkan air, bawang merah, bawang putih, halia, serai dan asam keping ke dalam periuk. Kalau nak pedas, bolehlah masukkan cili padi. Saya tak letak sebab ada anak kecil. Rebus sehingga mendidih..
 2. Setelah mendidih, masukkan sotong, budu dan juga garam. Rebus sehingga sotong masak dan bolehlah ditutup apinya. Siap untuk dihidangkan bersama budu dan nasi panas..

Tulang Sotong – Sotong merupakan binatang yang hidup di perairan, terutama sungai, danau, ataupun laut. Hewan yang termasuk dalam filum Mollusca ini hampir dapat kita temui di semua. Nasi Dagang Atas Tol Setiap hidangan sotong celup tepung akan disediakan gunting besar untuk memudahkan. Order from Selera Ramai Ikan Singgang online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. Disini bukan hanya singgang ikan aya tetapi juga terdapat singgang sotong.