Bahan Cucur sotong yang Lezat

By | Oktober 14, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Cucur sotong mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Cucur sotong dalam langkah mudah 4 yang berikut. Ceritanya bila dah bercuti ni dapatlah buatkan cucur udang utara dan kuah kacang gandingkan dengan minum petang. Dah lama tak buat cucur udang yang rangup dan sedap ni. Kue Kucur atau Kucur (dalam bahasa Indonesia) atau kuih cucur (dalam bahasa Melayu), dan disebut khanom fak bua (ขนมฝักบัว) atau khanom jujun (ขนมจู้จุน or จูจุ่น) dalam bahasa Thailand, adalah kudapan tradisional di kawasan Asia Tenggara, termasuk Indonesia, Malaysia dan Thailand Selatan.

Cucur udang yang paling sedap sudah tentunya yang sentiasa rangup biarpun ianya telah sejuk. Resep Kue Cucur – Kuliner khas nusantara memang terpercaya dengan kualitas rasa dan tampilannya yang menarik. Banyak kuliner Indonesia yang tersohor dan bertahan hingga kini, tanpa tertelan zaman. Dalam panduan ini, kami menggunakan 7 ramuan memasak untuk membuat Resipi Cucur sotong yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Cucur sotong

Sila rakan rakan menyediakan 7 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Cucur sotong di bawah.

 1. 3 cawan – tepung gandum.
 2. 150 g – sotong.
 3. 1 cawan – kobis (dipotong).
 4. 1/2 – sudu kecil serbuk kunyit.
 5. – Minyak masak.
 6. – garam.
 7. – penambah perasa.

Walaupun terdapat pelbagai resepi masakan sotong yang menarik seperti sotong goreng, stim, bakar dan lain-lain, namun banyak antara masyarakat melayu sangat jarang masak sotong kerana tidak. Hari ini, pulang dari kerja terpandang pintu dapur terbuka dan terbau sesuatu yang mengundang selera! Letak beg tangan, dan tanggalkan stoking lalu terus meluru ke dapur. Selamat tengahari kepada semua pengunjung blog MA.

Baca :  Cara Memasak Sotong masak kicap pedas yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Cucur sotong

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Cucur sotong ini.

 1. Menggunakan besen, masukkan tepung gamdum. Masukkan air sedikit-sedikit dan kacau adunan sehingga mendapat adunan sebaiknya untuk ramuan cucur. Jika adunan terlalu cair, tambahkan tepung sedikit dan kacau lagi..
 2. Masukkan sotong dan kobis ke dalam tepung. Masukkan sedikit serbuk kunyit, garam dan penambah perasa. Kacau lagi sehingga sebati. Rasakan sedikit adunan supaya pastikan rasa cukup masin..
 3. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Panaskan minyak dan masukkan adunan dengan sudu untuk mengorengnya. Alihkan permukaan cucur setiap ketika..
 4. Sebaik warna keemasan, boleh angkat cucur, toskan minyak dan hidangkan bersama semua. Jika tidak mahu mengoreng semuanya, simpan adunan dalam peti sejuk dan goreng bila ingin makan lagi..

Hari ini MA updatekan pula Sotong Goreng Kunyit Berkuah, yang memang faviorite keluarga MA. Tulang Sotong – Sotong merupakan binatang yang hidup di perairan, terutama sungai, danau, ataupun laut. Hewan yang termasuk dalam filum Mollusca ini hampir dapat kita temui di semua. Cucur udang tersebut dimakan bersama saus kacang yang pedas. Perpaduan gurih udang dengan bumbu kacang pedas akan membuat mulut betah berlama-lama mengunyahnya.