Bahan Ketayap inti kelapa durian yang Cepat

By | Jun 2, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ketayap inti kelapa durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ketayap inti kelapa durian dalam langkah mudah 4 yang berikut. KUIH KETAYAP / KUIH DADAR Untuk resepi kuih ketayap version Ciku Manis, sis ubah cara membuat intinya. Caranya dengan menggunakan air pati daun pandan. Penyediaan inti kelapa ini adalah dengan dalam satu periuk , masukkan gula melaka hancur, gula putih dan air bersama daun pandan.

Jom, buat sendiri kuih ketayap Ketayap. Copyright. © © All Rights Reserved. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ketayap inti kelapa durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ketayap inti kelapa durian

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ketayap inti kelapa durian di bawah.

 1. – bahan kulit kuih:.
 2. 1 – &1/2 cawan tepung gandum.
 3. 1 – & 1/3 cawan air pati pandan.
 4. 1 cawan – susu full milk.
 5. – Beberapa titik pewarna hijau ( optional -mama tak add pewarna – totally warna dari pati pandan tua yang mama buat.
 6. Sedikit – garam.
 7. 1 – biji telor B.
 8. 2 – sudu besar metrik minyak masak.

Masak hingga gula larut.  Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.  Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Untuk nak masak inti kelapa, boleh masak gula melaka dan air dulu bagi cair sebelum masuk kelapa parut. tak masak dulu sbb guna gula nisan ori dari Marang, gula nya yg lembut dan cepat cair. Biji buah durian mempunyai kegunaan yang tidak kalah hebat dari buahnya sendiri.

Baca :  Resepi Bubur Kacang Durian yang Mudah

Langkah untuk membuat resepi Ketayap inti kelapa durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Ketayap inti kelapa durian ini.

 1. Caranya: satukan kesemua bahan kulit, dan tapis (nak blend pun boleh, then tapis) – PANASKAN PAN NON STICK – SENDUKKAN SATU ADUNAN KULIT (KAWALAN API PERLU KECIL YA), DADARKAN SEBELAH BAHAGIAN SHJ, MEANS TIDAK PERLU DI KALIH MASAK – ONCE MASAK SUDUKAN INTI AND LIPAT KEMAS..TADAA SIAP.
 2. Bahan untuk inti: 1 biji kelapa parut (yang putih sahaja) setengah ketul gula kabung isi durian secukupnya 3 sudu gula pasir setengah cawan air 2 helai daun pandan.
 3. Caranya: Masak air bersama kedua-dua jenis gula dan daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan kelapa dan isi durian Gaul sehingga ia masak dan sedikit kering, sejukkan.
 4. .

Ukuran biji buah ini tidak terlalu besar dengan bentuk yang tidak beraturan. Kegunaan dari biji durian sendiri akan memberikan Anda manfaat untuk kesehatan dan keperluan sehari-hari. Akhir sekali taburkan sedikit tepung gandum. Kacau kelapa parut bersama gula merah dan masak sehingga menjadi inti. Kamu bisa beli produk dari Toko pt inti karya teknologi dengan aman & mudah dari Jakarta Utara.