Ramuan Sotong Celup Tepung Crunchy yang Lezat

By | April 25, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong Celup Tepung Crunchy mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong Celup Tepung Crunchy dalam langkah mudah 5 yang berikut. Apa yang saya tahu adalah udang celup tepung, sotong celup tepung dan banyak lagi. Dari tajuk yang diberikan iaitu terung goreng celup tepung chrispy crunchy ini seolah memberi tahu kita yang terung boleh dimakan dalam keadaan bergoreng dan rasanya enak malah rangup. Menu ini selalu kita order kalau dekat kedai makan kan?

Sotong celup tepung hari ini, disediakan Nana dengan dibantu Alain. Saya cuma menengok dan menasihat apa apa yang patut sahaja. Sotong – lap dengan tisu dapur hingga kering Telur Tepung gandum Tepung serbaguna Minyak untuk menggoreng. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong Celup Tepung Crunchy yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong Celup Tepung Crunchy

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong Celup Tepung Crunchy di bawah.

 1. – Bahagia A.
 2. – Sotong.
 3. 1 – biji Telur.
 4. – Bahagian B.
 5. 4 – sdb tepung gandum.
 6. 2 – sdb tepung jagung.
 7. 1 – sdk serbuk kunyit.
 8. 1 – sdk serbuk lada hitam.
 9. – Garam secukupnya.
 10. – Penambah perasa.

Cara cara Ramai orang suka sotong goreng tepung tetapi tak sanggup nak buat kerana asyik meletup-letup. Ramai orang tunggu resipi ini kerana sotong tidak meletup ketika digoreng dan kekal rangup. Sotong goreng celup tepung resepi bonda. Sotong goreng tepung / crispy fried squid.

Baca :  Resepi Olahan Sambal Sotong yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Sotong Celup Tepung Crunchy

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Sotong Celup Tepung Crunchy ini.

 1. Cuci dah tos sotong yang telah dipotong seperti cincin.
 2. Pecahkan sebiji telur ke dalam sotong dan gaul.
 3. Campurkan kesemua bahan B dan gaul sekata.
 4. Salutkan Bahan A ke dalam Bahan B.
 5. Gorengkan dalam minyak panas dan 'deep fry'.

Balik kampung baru ni tak dapat jalan-jalan sangat. Sotong Celup Tepung memang sedap dimakan. Tetapi salah satu masalah bila nak masak hidangan ini secara homemade ialah ada kalanya tepung dan sotong 'terpisah' apabila digoreng. Tu belum lagi masalah sotong meletop dalam kuali. Menu sotong goreng tepung pastinya menjadi pilihan setiap kali makan di restoran Seafood kan?