Cara Memasak Pankek Gula Melaka Bersantan Sedap 7 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Pankek Gula Melaka Bersantan di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pankek Gula Melaka Bersantan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Pankek Gula Melaka Bersantan - anekaresepienak.com

7 Ingredients of Resepi Pankek Gula Melaka Bersantan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pankek Gula Melaka Bersantan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – tepung beras.
  2. Sedia – tepung ubi kentang non GMO.
  3. Sedia – tepung ubi kayu.
  4. Sedia – biji telur.
  5. Sedia – soda bikarbonat.
  6. Sedia – sudu besar gula melaka dipecahkan halus/dikisar halus.
  7. Sedia – santan pekat.

3 Cara – Cara Pankek Gula Melaka Bersantan

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pankek Gula Melaka Bersantan pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Satukan semua bahan di dalam bekas adunan. Pukul dan sebatikan rata..
  2. Oles kuali leper dengan sedikit mentega. Tuang satu senduk adunan membentuk bulatan seperti di gambar. Tunggu hingga timbul bulatan buih kecil di serata permukaan sebelum dialihkan permukaan. Masak rata kedua-dua bahagian atas dan bawah..
  3. Sedia dihidang. Boleh juga ditaburkn semula gula melaka dikisar halus untuk dimakan bersama pankek..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pankek Gula Melaka Bersantan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!