Cara Memasak Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal yang Enak

By | November 19, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal dalam langkah mudah 5 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal di bawah.

 1. 3 – ekor ikan Tongkol saiz kecil.
 2. 3 ulas – bawang merah.
 3. 3 ulas – bawang putih.
 4. 5 – biji cili api- boleh dilebihkan untuk lebih pedas.
 5. 1 – inci halia.
 6. – I biji bawang besar.
 7. 1 – sudu kecil serbuk ketumbar.
 8. 1 – sudu kecil serbuk jintan manis.
 9. 1 – sudu kecil serbuk jintan putih.
 10. – Kicap lemak manis.
 11. – Sos tiram.

Langkah untuk membuat resepi Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Ikan Tongkol Masak Kicap Cili Api #PinkBoxCereal ini.

 1. Ikan Tongkol dibersihkan, dilumurkan garam dan kunyit dan di goreng terlebih dahulu..
 2. Hiris halia. Tumbuk/kisar kasar bawang putih, bawang merah dan cili api.
 3. Panaskn minyak, tumiskan halia terlebih dahulu. Setelah itu masukkan bahan-bahan yang telah [email protected] tadi. Tumis hingga garing.
 4. Setelah itu masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan jintan putih. Tumiskan sebentar. Bolehlah dimasukkan sos tiram, Kicap lemak manis, dan garam secukup rasa.
 5. Akhir sekali bolehlah dimasukkan ikan Tongkol dan hirisan bawang besar. Gaulkan sebentar hingga bawang besar sedikit layu. Tutup api, siap untuk dihidang..