Resepi Olahan Kari Daging Mamak Penang Style yang Enak

By | Ogos 3, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kari Daging Mamak Penang Style mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kari Daging Mamak Penang Style dalam langkah mudah 3 yang berikut. Jadi hari ni, admin nak kongsikan resipi kari daging ala mamak. Memandangkan bahan-bahannya agak banyak dan nak buat tu sedikit renyah, admin sarankan anda cuba resipi ini pada hari minggu (jika anda agak sibuk pada hari-hari Kari daging mamak style. Boleh follow fb K'Nor – @KnorKhalid Boleh follow Blog – @DapurKakNorExpress #FishHeadCurry #Curry #Kari #KariKepalaIkan #KakNor.

Kalau hari Jumaat kena masak awal. Style masakan mereka lain dari yang lain. Masakan mereka punya rasa ala-ala kari walaupun rencah nya hanya sekadar telur dan sayuran aje. Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kari Daging Mamak Penang Style yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kari Daging Mamak Penang Style

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kari Daging Mamak Penang Style di bawah.

  1. 1 kg – daging di hiris kecil.
  2. 6 – biji bawang merah.
  3. 10 ulas – bawang putih.
  4. 2 – inci halia.
  5. 2 – inci lengkuas.
  6. 1 – inci kunyit hidup.
  7. – Kesemua bahan diatas ditumbuk kasar.
  8. 4-5 – sudu besar rempah kari mamak.
  9. – Air asam jawa.
  10. Daun – kari.
  11. 2-3 – biji kentang.
  12. 4 – sekawan untuk menumis.
  13. 2 – sudu nesar Cili kering yang telah dimesin.
  14. – Garam, gula melaka dan bahan perasa.
Baca :  Bahan Pancake gebu yang Enak

Walaupun Nasi Goreng Mamak style ni tak banyak rencah dan bahan, namun ianya punya citarasa yang tersendiri. Nina nak share tips kat korang. Kali ini saya menggunakan resepi Kari Ikan ala Mamak Style yang tidak menggunakan santan, sebaliknya menggunakan bawang bawang dan rempah yang banyak. Terdapat pelbagai cara menikmati kari ayam mamak.

Langkah untuk membuat resepi Kari Daging Mamak Penang Style

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Kari Daging Mamak Penang Style ini.

  1. Tumis 4 sekawan – kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Kemudian masukkan daun kari, dah wangi, masukkan bahan yang ditumbuk dan seterusnya pula cili kering yang sudah di blend..
  2. Tumis kesemuanya sampai pecah miyak dan boleh la bubuh rempah kari daging yang dibancuh dengan air asam jawa biar sampai pecah minyak Tambah air sikit demi sedikit sehingga biar pecah minyak, ulang 3x. Lepas tu baru masukkan daging, garam, gula melaka, dan bahan perasa..
  3. Biar sampai daging empuk. Bila menggelegak boleh perlahankan api. Boleh la bubuh kentang. Kemudian biar sampai pecah myk. Bila sudah cukup rasa boleh lah tutup api..

Ada yang dijadikan lauk dimakan dengan nasi putih. Resipi hidangan Mee Goreng Mamak yang cukup simple ini sesuai untuk anda yang mengidam masakan ala Penang! I know it is already Wednesday but it is better late than never right? This is a popular Indian muslim style fish curry that can be found at every corner of our beautiful country. It is extremely simple to recreate this delicious dish at home especially if you are able to obtain some Malaysian fish curry.