Ramuan Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew yang Enak

By | Julai 3, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew dalam langkah mudah 9 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 9, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew di bawah.

  1. 150 g – butter (suhu bilik).
  2. 1 – cup / 150g brown sugar.
  3. 80 g – gula biasa.
  4. 10 g – horlicks (optional).
  5. 1 sudu teh – esen vanilla.
  6. 1 – telur (gred A).
  7. 270 g – tepung serbaguna.
  8. 1 – dan 1/2 sudu teh serbuk penaik.
  9. 1/2 sudu teh – baking soda.
  10. 170 g – chocolate chip.

Langkah untuk membuat resepi Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 9 langkah-langkah membuat resipi Mini Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos gitchew ini.

  1. Bahan bahan 😁.
  2. Masukkan butter yang dah agak2 lembut dan kacau sedikit. Seterusnya masukkan gula perang dan gula biasa. Kacau sebati.
  3. Bila dah agak kental adunan, masukkan horlicks dan esen vanilla. Kacau sebati..
  4. Letak ketepi dahulu bahan adunan tadi dan sediakan bahan kering dalam bekas yang lain iaitu tepung, serbuk penaik dan baking soda dan ayakkan..
  5. Masukkan telur(pada suhu bilik) ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga adunan seperti di gambar sebelah.
  6. Masukkan bahan2 kering tadi sedikit demi sedikit sehingga habis. Kemudian, masukkan chocolate chip kedalam adunan dan kacau sebati. Jangan terlebih pukul pula ya, kacau biasa sahaja dan tutup adunan lalu masukkan ke dalam peti sejuk(bahagian bawah/chiller) selama sejam(minimum). Adunan tu boleh bertahan dalam peti sejuk dalam 3-4 hari.
  7. Selepas sejam(atau lebih) boleh mula bentukkan biskut anda kecil kecil. Jarakkan ya, dan kalau boleh pastikan anda bentukkan cookies tu secara memanjang ke atas sebab nanti dia akan cair dan leper..
  8. Masukkan ke dalam oven / microwave selama 11 – 13 minit pada suhu 160 darjah celcius. Kepada yg guna oven, guna api atas bawah ya 😁 Yang pakai microwave mungkin agak cepat sedikit bakaran nya, jadi bila dah 10min tu dah boleh check. Kemudian dah siap bakar, biarkan dulu atas para selama 5-7 minit. Pisahkan mana2 bahagian yg bersambung masa dia still lembut.
  9. Pastuuu dah siap! Boleh lah nikmati seisi keluarga! Buat stok kuih raya pun laku jugak ni πŸ˜†.