Cara Memasak Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 Mudah 9 Bahan

By | Mei 25, 2023

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 - anekaresepienak.com

9 Bahan – Bahan Resepi Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 – Ikat Kangkung.
 2. Sedia 1 – Biji Bawang Besar.
 3. Sedia 2 Ulas – Bawang Putih.
 4. Sedia 1 1/2 – Sudu Ikan Bilis.
 5. Sedia 3 Batang – Lada Merah.
 6. Sedia 3 – Tangkai Cili Padi.
 7. Sedia Sedikit – Belacan.
 8. Sedia – Minyak Masak secukupnya.
 9. Sedia – Garam, Gula Dan Perasa (Ikut citarasa).

5 Instructions Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Potong kangkung ikut citarasa. Kemudian rendamkan kangkung seketika didalam air dan diletakkan sedikit garam untuk menghilangkan pasir dan tanah. Selepas itu, kangkung dibersihkan dan ditapis..
 2. Sediakan bawang besar, bawang putih, ikan bilis, lada merah, cili padi dan belacan. kemudian kisar secara kasar bahan-bahan tersebut..
 3. Panaskan minyak masak. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau..
 4. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya. Kemudian masukkan kangkung..
 5. Gaul sebati dan masak kangkung sehingga layu. Siap..
Baca :  Resepi Tauhu Begedil Cepat 9 Langkah

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kangkung Belacan #PhopbyLiniMohd #Batch23 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!