Cara Memasak Bubur kacang durian #MAHN yang Enak

By | Mei 15, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bubur kacang durian #MAHN mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bubur kacang durian #MAHN dalam langkah mudah 4 yang berikut. Bubur kacang hari ini memang sangat sedap kerana cukup lemaknya, cukup manisnya, cukup pekatnya dan cukup segalanya. Penjual Jilbab Ramah dan Cantik Feed the poor Feed the homeless البائعين الحجاب ورخيصة. Bubur kacang hijau durian. foto: Instagram/@lyza_ratani.

Bubur kacang durian #MAHN Masukkan kacang hijau, kacang merah, dan kacang tolo. Lihat juga resep Bubur kacang hijau tanpa santan enak lainnya! Banyak memang yang menjual bubur kacang hijau, terkadang kita menemui penjual yang berkeliling atau lewat di depan rumah kita. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bubur kacang durian #MAHN yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bubur kacang durian #MAHN

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bubur kacang durian #MAHN di bawah.

 1. 2 cawan – kacang hijau.
 2. 1 – ketul gula kabung.
 3. 2 – sudu besar gula putih.
 4. 1/2 cawan – susu pekat manis.
 5. 1/2 cawan – santan pekat.
 6. 1/4 cawan – sagu.
 7. – Air.
 8. Daun – pandan.
 9. – Garam.
 10. 2-3 ulas – durian.

Namun tentu tidak ada salahnya jika Anda mencoba membuat sendiri. Bubur durian kacang durian adalah makanan asal batam yang belum pernah ada di. Bubur Kacang Durian pencuci mulut manis yang digemari lagi enak ditambahkan dengan ulas durian. Kacang hijau dimasak dengan santan/susu cair bersama gula merah/gula melaka. #buburkacang.

Baca :  Cara Memasak Bubur Kacang Hijau Durian yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Bubur kacang durian #MAHN

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Bubur kacang durian #MAHN ini.

 1. Basuh kacang hijau.Rebus sampai nampak kacang empuk.Sagu basuh dan rendam sebentar..
 2. Masukkan gula kabung,gula putih,daun pandan,durian kedalam periuk kacang tadi.tambah air sedikit.masak bagi gula sebati..
 3. Boleh masukkan sagu.Kacau sebentar..
 4. Masukkan susu,santan dan garam.Tambah air untuk ikut kesesuaian.Dah siap,boleh la makan dengan biskut kering.Selamat mencuba..

Penjual bubur kacang hijau Madura umumnya mangkal atau menetap. Lokasi yang dapat dipilih antara lain pusat keramaian atau pusat jajanan. Bahkan di beberapa tempat justru berada di persimpangan. Sajian bubur kacang hijau boleh didicampurkan dengan bahan lain seperti durian untuk lebih menambahkan rasa kesedapannya. Bubur kacang hijau durian ini juga enak sekiranya dimakan.