Resepi Kek Marble yang Mudah

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek Marble mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek Marble dalam langkah mudah 5 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 7 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek Marble yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek Marble

Sila rakan rakan menyediakan 7 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek Marble di bawah.

 1. 1 1/2 – ketul butter.
 2. 3/4 cawan – gula.
 3. 8 – biji telur gred C.
 4. 1 – sudu kecil esen vanilla.
 5. 1/2 cawan – susu pekat.
 6. 2 1/2 cawan – tepung naik sendiri.
 7. 3 – sudu besar serbuk koko.

Langkah untuk membuat resepi Kek Marble

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Kek Marble ini.

 1. Masukkan gula, butter dan esen vanilla ke dalam mixer. Putarkan dalam kelajuan tinggi selama lebih kurang 15-20 minit sehingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar selama 15 minit. Masukkan susu pekat. Putarkan sebati..
 2. Perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Naikkan kelajuan, putar lebih kurang 3-4 minit. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko dalam 1 bahagian dan sebatikan adunan..
 3. Sapu butter atau marjerin pada loyang dan lapik dengan baking paper. Masukkan adunan secara selang-seli sehingga habis adunan. Hentak loyang 2-3 kali sebelum dimasukkan ke dalam oven..
 4. Panaskan oven, pada 15 minit yang pertama, bakar pada suhu 170 C. Turunkan suhu kepada 150 C dan bakar selama 45 minit..
 5. Bila dah masak, keluarkan daripada oven. Keluarkan daripada loyang dan biarkan di atas redai kek. Siap dan sedia untuk dimakan..