Ramuan Lempuk Durian yang Enak

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Lempuk Durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Lempuk Durian dalam langkah mudah 2 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Lempuk Durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 2, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Lempuk Durian

Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Lempuk Durian di bawah.

 1. – Bahan-bahannya:.
 2. – ➡Isi buah durian dengan biji lebih kurang 3 kilo (pastikan isi durian yang manis dan segar sebab ia menentukan kadar gula dan air yang akan digunakan).
 3. – Cara-caranya:.
 4. – ➡1/2 cawan gula putih.
 5. – ➡Sedikit air.
 6. – 👉👉🏻Kacau gula api yang perlahan kalau kuat takut lempuk berkerak dan hangit kacau sampai biji durian tu terkeluar sendiri dari isi.
 7. – 👉🏻👉Campurkan semua bahan-bahan dalam kuali (seeloknya guna kuali tembaga atau kuali tidak melekat).
 8. – 👉👉🏻Buang biji yang terkeluar sendiri masa proses mengacau.
 9. – 👉👉🏻Alihkan lempuk atas plastik putih bila dah siap dan uli lempuk macam adunan doh buat masa lempuk masih panas bentuk macam ais krim malaysia sejukkan.
 10. – 👉👉🏻Kacau sampai lempuk boleh bergolek dalam kuali (jangka masa nak kacau 2 jam atau lebih bergantung kepada jenis isi durian yang digunakan).
 11. – 👉👉🏻Dah sejuk jemur ditengah panas 2 atau 3 hari supaya lempuk tahan lama tidak berkulat dah siap untuk dimakan, kalau betul cara buatnya lempuk boleh tahan bertahun jika simpan dalam peti sejuk.
 12. – 👉🏻👉Lempuk ini boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan sebagai penambah perasa bagi sesetengah masakan yang memerlukan rasa durian.
 13. – Selamat mencuba 😊.
Baca :  Ramuan Nona Manis Durian #phoPbyLiniMohd#task2 yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Lempuk Durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 2 langkah-langkah membuat resipi Lempuk Durian ini.

 1. Campurkan semua bahan-bahan dalama kuali dan kacau bagi sebati guna api yang perlahan.
 2. Kacau lempuk sampai biji durian terpisah sendiri dengan isi durian dan buang biji yang tertanggal tu kacau sampai semua biji durian dikeluarkan golekkan lempuk didalam kuali, alihkan dalam plastic putih bentukkan dah siap.