Bahan Kek Pisang Kayangan yang Mudah

By | November 28, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek Pisang Kayangan mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek Pisang Kayangan dalam langkah mudah 8 yang berikut. Alhamdulillah dapat buat video Kek Pisang Coklat pula. Resipi ada dalam video dan kat bawah ni 👇👇. Ada yang panggil kek pisang kluster kayangan.

Kek Pisang Kayangan Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Saiz kek ini juga sangat bersesuaian untuk hidangan keluarga yang kecil. Asmr Kek Pisang Coklat Chip Kluster Kayangan Tanpa Mixer Chocolate Chip Banana Cake.. Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek Pisang Kayangan yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 8, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek Pisang Kayangan

Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek Pisang Kayangan di bawah.

 1. 160 gram – tepung gandum.
 2. 25 gram – serbuk koko.
 3. 1 tsp – baking powder.
 4. 1/2 tsp – baking soda.
 5. 1/2 tsp – garam.
 6. 80 gram – belgian callebout choc/ choc coins.
 7. 30 gram – walnut (lebih pun tak apa).
 8. 4 – biji pisang yang dah ranum.
 9. 120 gram – gula perang.
 10. 115 gram – butter (cairkan).
 11. 120 gram – buttermilk (amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka).
 12. 1 – sudu kecil essence vanilla.
 13. 1/3 cawan – coklat chip utk hiasan.

Jawabannya pasti kek pisang (cake pisang). Kek Pisang Villa merupakan salah satu buah pemikiran dari seorang pria bernama Denny Delyandri. Lihat juga resipi untuk Kek Lapis Mint Cheese, Kek Mumbai, Kek coklat kukus. Antara bahan-bahan utama Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan.

Baca :  Cara Memasak Kek Pisang Moist yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Kek Pisang Kayangan

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 8 langkah-langkah membuat resipi Kek Pisang Kayangan ini.

 1. Butter yang telah cair di satukan dengan gula perang, buttermilk,pisang yang telah di lenyek dan esen vanilla. Gaul rata.
 2. Hasil selepas gaul rata.
 3. Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder, baking soda, serbuk koko dan garam. Gaul kaup balik dengan adunan tadi. Sebatikan semuanya tau..
 4. Hasil selepas itu..
 5. Tambahkan coklat coins/belgium choc gaul rata..
 6. Masukkan walnut gaul kaup balik..
 7. Tuang ke dalam loyang taburkan coklat chip di atasnya jika suka dan bakar pada suhu 150-160 selama 45 minit atau sehingga kek masak..
 8. Kek ini sedap di makan ketika panas-panas dan sejuk juga tau. Rasa coklat walnut dan pisang satu gabungan yg mantap gitu 🥰.

Cara-cara membuat Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Kek pisang selalunya memang seronok di makan untuk minum petang lagi lagi dengan air panas. Ayuh kita cuba resepi yang memang mantap ini! Cara pembibitan pisang yang kedua adalah melalui anakan dengan cara, memisahkan anakan pisang dari induknya. Cara Membuat Bibit Pisang Teknologi Kultur Jaringan.