Cara Memasak Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP yang Cepat

By | September 8, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP dalam langkah mudah 11 yang berikut. Kuey Teow KungFu by Dapur Bujang JĒ. A simple cooking by a single guy who live by himself! Cara Masak Kuey Teow Kungfu Yang Ringkas & Sedap!

Pada mulanya saya tidak tahu dengan makanan ini. tetapi saya ingin tahu kenapa kawan saya sentiasa memerintahkan kuey teow. Kuey Teow Kungfu adalah kuey teow yang bersalut dengan telur dan digoreng sebelum diletakkan bersama kuah dan makanan laut yang amat lazat. Ianya mengenyangkan dan sesuai untuk dihidangkan pada waktu makan malam. Dalam panduan ini, kami menggunakan 20 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 11, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP

Sila rakan rakan menyediakan 20 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP di bawah.

  1. – bahan untuk goreng kuey teow.
  2. 1/2 – paket kuey teow, 250g.
  3. 2 – biji telur.
  4. 1 – sudu kecil lada sulah.
  5. 3 – senduk minyak masak.
  6. – bahan untuk kuah.
  7. 4 ulas – bawang putih.
  8. 1 – mangkuk kecil isi ayam(dapor bujang ni je ade).
  9. – Jika ade sumber protein lain mcm sotong,udang tu letak la.
  10. 3 cawan – air, anggaran.
  11. – sayur karot(banyak mana,potong mcm mna,TERPULANG.
  12. 3 batang – jagung muda(nk nampak senonoh,potong la kecik2).
  13. – Bunga kobis (yg ni pon ikot suka hati korang nk bnyak mna).
  14. 1 – sudu kecil lada sulah.
  15. 1 – kiub pati ayam.
  16. 6 – biji cili padi, belah dua.
  17. 1 – sudu besar tepung jagung, bancuh dengan sedikit air.
  18. 1-2 – biji limau kasturi.
  19. Sedikit – garam untuk perasa.
  20. – bawang goreng.
Baca :  Ramuan Sotong masak kunyit #kchup yang Enak

Kuey Teow Kungfu juga boleh didapati di gerai – gerai. Apa yang istimewa denga kuey teow kung fu ini adalah kuey teow nya digoreng terlebih dahulu bersama telur dan kuahnya dituang kemudian sejurus sebelum dihidang. Resepi Kuey Teow Kung Fu, sedap dan mudah dimasak cuma memerlukan. Resepi Kuey teow kungfu ni diambil dari blog masakan kak hanieliza.

Langkah untuk membuat resepi Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 11 langkah-langkah membuat resipi Kuey teow kungfu single(bujang) #KCHUP ini.

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Bersihkan kuey teow dan toskan airnya. Bancuh kuey teow beserta telur dengan lada sulah dan kacau sebati..
  3. Panaskan sedikit minyak, goreng kuey teow yang telah dibancuh dgn telur tdi di dalam kuali. Goreng kedua-dua belah kuey teow. Angkat dan ketepikan..
  4. Untuk kuah pula..Panaskan sedikit minyak. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga kekuningan..
  5. Masukkan ayam dan kacau seketika.
  6. Masukkan air dan tunggu hingga kuah mendidih kemudian kacau seketika.
  7. Masukkan karot, jagung muda, bunga kobis dan cili.
  8. Masukkan serbuk lada sulah, kiub pati ayam dan garam sebagai perasa.
  9. Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kalau kurang pekat boleh tambah lagi tepung jagung..
  10. Jika nampak kuah mcm dah masak,tuang kuah di atas kuey teow dan tabur dengan bawang goreng.
  11. Untuk mendapatkan rasa yg lagi sedap,Potong 5 biji cili padi,perah sedikit limau dan gaulkan bersama kicap.

Bahan-bahan: Kuey Teow (juga bleh guna mee kuning). This is the authentic recipe for this famous Malaysian street food. (炒粿条). Resepi Mee KungFu – Assalamualaikum, Hari ini kami berkongsi resepi mee kung fu yang bagi sesetengah orang seolah-olah menjadi keras… tapi ianya benar-benar mudah untuk menyediakan kepada mereka. Fendi jgak yg terbaik dlm dapur bujang. Kuey teow goreng paling best ! / The best stir-fry rice cake strips !

Baca :  Bahan Sotong Celup Tepung yang Mudah