Cara Membuat Nasi tomato Enak 5 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi tomato di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi tomato yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish. But with the complex mix of sweet and tart tastes in this dish, it can easily be served on its own. It is typically served with Ayam Masak Merah (which is a lightly spicy chicken dish simmered in a sauce with tomatoes).

Tomato Rice is not unique to the Malays. Indians, locally, as well as those in India, also serve a rice dish by the same name. Nasi Tomato ("Tomato Rice") is one of the popular traditional rice dishes of the Malays in all states of Malaysia.

Daftar isi :

47 Bahan – Bahan Resepi Nasi tomato

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi tomato ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 47 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – Nasi tomato.
  2. Sedia 4 cawan – beras basmathi Moghul (dibasuh dan direndam kira-kira 10-15 minit).
  3. Sedia 1 – labu bawang merah India (dihiris).
  4. Sedia 3 ulas – bawang putih (dihiris).
  5. Sedia 2 – inci halia (dihiris).
  6. Sedia Sedikit – kulit kayu manis.
  7. Sedia Sedikit – bunga lawang.
  8. Sedia Sedikit – bunga cengkih.
  9. Sedia Sedikit – buah pelaga.
  10. Sedia 3 – sudu besar minyak sapi.
  11. Sedia 1/2 cawan – minyak masak.
  12. Sedia 4 cawan – air.
  13. Sedia 1/2 cawan – susu cair.
  14. Sedia 6 – sudu besar puri tomato.
  15. Sedia 3 – biji tomato dicincang.
  16. Sedia 3-4 helai – daun pandan disimpul.
  17. Sedia Sedikit – garam.
  18. Sedia – Ayam masak merah.
  19. Sedia – Seekor ayam (dibersihkan dan dipotong).
  20. Sedia – Segenggam cili kering (direbus dan dikisar halus).
  21. Sedia 5 – biji bawang merah*.
  22. Sedia 1 – labu bawang holland*.
  23. Sedia 5 ulas – bawang putih*.
  24. Sedia 3 – inci halia*.
  25. Sedia 3 – biji tomato dikisar halus.
  26. Sedia 4 – sudu besar puri tomato.
  27. Sedia 1 cawan – sos cili.
  28. Sedia 1/2 cawan – susu cair (ikut suka tak nak letak pun boleh).
  29. Sedia Sedikit – air.
  30. Sedia Sedikit – minyak untuk menumis.
  31. Sedia Sedikit – kulit kayu manis.
  32. Sedia Sedikit – bunga lawang.
  33. Sedia – Garam.
  34. Sedia – Gula.
  35. Sedia – Serbuk perasa.
  36. Sedia – Acar Jelatah.
  37. Sedia 2 – biji timun dibuang empulur nya (dipotong mancis).
  38. Sedia 2 batang – lobak merah(dipotong mancis).
  39. Sedia 1/2 – biji nenas saiz kecil (dipotong kecil).
  40. Sedia 1/2 – labu bawang merah India (dipotong memanjang).
  41. Sedia 1 – biji cili merah (dipotong kecil).
  42. Sedia – Cuka.
  43. Sedia – Garam.
  44. Sedia – Gula.
  45. Sedia – Bahan lain.
  46. Sedia – Bawang merah goreng.
  47. Sedia Sedikit – daun ketumbar (saya cari tak jumpa, saya gantikan dengan daun parsli kering).
Baca :  Cara Memasak Nasi Minyak Simple Enak 10 Bahan

It is usually served during traditional Malay weddings and engagements, Malay festivals such as Aidil Fitri and Aidil Adha, and also during formal luncheons and. Thanks for watching Dapur Kota Singa, thumbs up if you like this video and subscribe to my channel. KAMI PAKAR NASI TOMATO DENGAN PELBAGAI JENIS LAUK PILIHAN Tomato Rice Recipe (Malaysian style)Today I have decided to fix my eyes on the Malaysian tomato rice, a dish that has to be tasted to be believed. In a medium saucepan over medium heat, stir together coconut milk, water, ground ginger, ginger root, salt, bay leaf, and rice.

5 Instructions Nasi tomato

Dah ada 47 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi tomato pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis bahan-bahan hiris naik bau. Masukkan bahan rempah. Bila bawang hampir kekuningan baharu lah masukkan puri tomato..
  2. Masukkan tomato cincang. Gaul lagi. Masukkan air, daun pandan dan susu cair. Apabila menggelegak, masukkan beras dan garam. Masak lah hingga nasi masak..
  3. Untuk ayam masak merah pula, kisar bahan-bahan bawang dan halia. Tumis bahan-bahan kisar berserta bahan rempah hingga pecah minyak. Masukkan ayam. Biasa nya ayam tu saya perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng sekejap sahaja tetapi oleh kerana saya nak cepat saya tak goreng dulu..
  4. Masukkan tomato kisar, sos cili dan puri tomato serta susu cair. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masak hingga ayam lembut dan kuah nya sedikit pekat. Apabila nasi sudah masak gembur-gemburkan dengan chopstick supaya nasi tak patah..
  5. Untuk acar jelatah, campur kesemua bahan hiris/potong dengan cuka, garam dan gula..
Baca :  Cara Memasak Bihun Sup Utara (versi ayam) Mudah 7 Langkah

Cover, and bring to a boil. It is distinctively different, be it in the texture of the chicken or the tantalizing flavours in the sauce. The chicken pieces are rubbed in with turmeric and salt and are deep fried till golden in colour. This Tomato Quinoa is inspired by the Malaysian rice dish Nasi Tomato, and for such simple ingredients, it is incredibly flavorful. Garlic and onions are sauteed with whole spices like cumin, cinnamon, and clove, and the flavors are anything but plain.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi tomato ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!