Bahan Sagu gula melaka yang Mudah

By | Mac 8, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu gula melaka dalam langkah mudah 5 yang berikut. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair.

Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam. Minuman sagu gula melaka mungkin masih asing di telinga sebagian besar dari kita. Dalam periuk kecil, boleh masak sirap gula Melaka. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu gula melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sagu gula melaka

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu gula melaka di bawah.

 1. – sagu.
 2. 1 cawan – sagu putih.
 3. 6 cawan – air.
 4. 2 – sudu besar pewarna sirap ros.
 5. – gula melaka.
 6. 2 – ketul gula melaka.
 7. 2 cawan – air.
 8. Daun – pandan.
 9. – bahan lain.
 10. 1 tin – susu cair.

Masukkan ke semua bahan dan kacau sentiasa. Puding Sagu Gula Melaka (MESTI CUBA!!) Resepi Sagu Gula Melaka yang mudah dan Sedap. Untuk resepi sagu gula melaka ini ada yang mudah dan ada yang susah. Bila lihat rupa untuk resepi Sagu Gula Melaka ini memang dah makin kecur air liur dibuatnya.

Baca :  Bahan Mee Kari Kuah Udang(Mi) yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Sagu gula melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Sagu gula melaka ini.

 1. Mula-mula didihkan air. Kemudian masuk sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih dengan api perlahan sambil kacau supaya tidak berketul.
 2. Setelah sagu masak, tapis dan basuh dengan air.
 3. Isi sagu dalam mangkuk dan letakkan pewarna.
 4. Untuk gula melaka. Masukkan gula melaka, daun pandan dan air. Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat.
 5. Masukan air gula melaka, susu cair dan sagu dia dalam mangkuk. Sedia untuk dimakan.

Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan. Sagu Gula Melaka ni sedap betul dapat makan time bulan puasa. Nak² lagi dengan sejuk air batu lagii. Hi welcome to Khairul Aming Food Channel.