Resepi Bingka durian yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bingka durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bingka durian dalam langkah mudah 4 yang berikut. Sementara semua keluarga saya ada di rumah, saya mengambil kesempatan membuat kuih muih berasaskan durian. Lihat juga resep Bingka Durian Kukus enak lainnya! Bingkai Sumatera adalah sebuah program acara televisi yang ditayangkan di DAAI TV.

Terdapat beberapa jenis kuih yang dikenali sebagai bengkang, antaranya seperti bengkang berkuah, bengkang gandum. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Petang tadi saya merajinkan diri buat kuih bingka durian. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bingka durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bingka durian

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bingka durian di bawah.

 1. 3 – biji telur.
 2. 1 cawan – santan pekat.
 3. 2 cawan – tepung gandum.
 4. 3/4 Cawan – gula.
 5. 1/2 – sudu kecil garam.
 6. 2 – sudu besar mentega.
 7. 1 1/2 cawan – isi durian.
 8. – Pewarna kuning.
 9. Sedikit – bijan.

Sebenarnya banyak durian kat petiais, j. Terbuat dari telor, tepung terigu,durian, gula pasir dan santan. Gratis untuk komersial Tidak perlu kredit Bebas hak cipta. Pilih saja gambar durian, durian montong & gambar buah durian lainnya untuk semua desainmu.

Langkah untuk membuat resepi Bingka durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Bingka durian ini.

 1. Sediakan bahan2.panaskan oven pada suhu 200°c.sapukan mentega pada loyang…
 2. Campurkan kesemua bahan kecuali bijan,gaul sebati kemudian kisar..
 3. Tuang adunan yg dikisar kedalam loyang.tabur sedikit bijan.kemudian dibakar selama 1 jam ataupun hingga masak..
 4. Bakar dengan api atas bawah.untuk mendapatkan kerak diatas tambah lagi masa sepuluh minit.biarkan sejuk baru dipotong.
Baca :  Ramuan Bubur Kacang Durian yang Cepat

Banyak kategori buah lainnya tersedia gratis untuk komersial. Manfaat biji durian tidak hanya akan membuat tubuh Anda sehat, namun juga mencegah timbulnya penyakit yang akan menyerang tubuh. Beragam pilihan bingkai foto untuk dekorasi rumah Anda. Kami menjual binkai foto cantik dengan harga murah. Durian (Tulisan Jawi: دورين) ialah buah daripada beberapa spesies pokok dalam genus Durio (pokok Durian) yang menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan.