Resepi Olahan Biskut Makmur yang Enak

By | Disember 8, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Biskut Makmur mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Biskut Makmur dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Biskut Makmur yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Biskut Makmur

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Biskut Makmur di bawah.

  1. 1 kg – Tepung Gandum.
  2. 400 gm – minyak sapi.
  3. 1 cawan – susu tepung.
  4. 1 – mangkuk gula icing.
  5. 1 cawan – kacang tanah.
  6. – Secubit garam.

Langkah untuk membuat resepi Biskut Makmur

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Biskut Makmur ini.

  1. Cuci kacang tanah lalu goreng kacang tanah tanpa minyak dan buang kulitnya. Cairkan minyak sapi. Biarkan suam-suam untuk digaul dengan tepung gandum..
  2. Goreng tepung gandum tanpa minyak sampai wangi dan ringan. Api sederhana..
  3. Masukkan tepung gandum, secubit garam dan susu tepung dalam mangkuk lalu gaul rata. Curahkan minyak sapi sedikit demi sedikit hingga doh terbentuk kerana minyak sapi 400 gm tidak akan habis selepas doh terbentuk..
  4. Bakar dalam suhu 160 darjah celcuis selama 20 minit. Gaulkan biskut makmur dengan gula icing setelah sejuk agar biskut tidak pecah. Masukkan dalam mangkuk kertas kecil. Biskut makmur sedia untuk dihidangkan..
Baca :  Cara Memasak Tart Nanas Gulung yang Mudah