Ramuan Bubur kacang durian yang Enak

By | Mei 16, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Bubur kacang durian mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Bubur kacang durian dalam langkah mudah 6 yang berikut. Bubur kacang hari ini memang sangat sedap kerana cukup lemaknya, cukup manisnya, cukup pekatnya dan cukup segalanya. Penjual Jilbab Ramah dan Cantik Feed the poor Feed the homeless البائعين الحجاب ورخيصة. Bubur kacang hijau durian. foto: Instagram/@lyza_ratani.

Masukkan kacang hijau, kacang merah, dan kacang tolo. Lihat juga resep Bubur kacang hijau tanpa santan enak lainnya! Banyak memang yang menjual bubur kacang hijau, terkadang kita menemui penjual yang berkeliling atau lewat di depan rumah kita. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Bubur kacang durian yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Bubur kacang durian

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Bubur kacang durian di bawah.

 1. 1 – mangkuk kacang hijau.
 2. 2 – mangkuk santan cair.
 3. 1 – mangkuk santan pekat.
 4. 2 – senduk gula pasir.
 5. 1 – senduk gula merah.
 6. 3 – sudu sagu.
 7. 1 – sudu kecil garam.
 8. 6-8 ulas – isi durian.
 9. 2 helai – Daun pandan.

Namun tentu tidak ada salahnya jika Anda mencoba membuat sendiri. Bubur durian kacang durian adalah makanan asal batam yang belum pernah ada di. Bubur Kacang Durian pencuci mulut manis yang digemari lagi enak ditambahkan dengan ulas durian. Kacang hijau dimasak dengan santan/susu cair bersama gula merah/gula melaka. #buburkacang.

Langkah untuk membuat resepi Bubur kacang durian

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Bubur kacang durian ini.

 1. Rendam kacang hijau beberapa jam, tujuan merendam dahulu kacang adalah kerana untuk mempercepatkan proses melembutkan kacang apabila merebus nanti..
 2. Rebus kacang hijau sehingga kembang dan lembut..
 3. Setelah kacang lembut buang kan lebihan air rebusan tadi. Kemudian masukkan santan cair dan santan pekat. Jangan lupa masukkan daun pandan..
 4. Masak seketika sehingga agak mendidih. Masukkan gula pasir dan gula merah. Kacau rata..
 5. Apabila gula sudah larut masukkan pula garam, sagu dan isi durian. Tujuan masukkan sedikit garam adalah untuk melemak kan rasa kuah santan..
 6. Masak sehingga kuah tadi mendidih dan sebati. dh boleh dihidangkan kepada keluarga tersayang. selamat mencuba..
Baca :  Ramuan Bubur kacang durian lemak manis #durian yang Cepat

Penjual bubur kacang hijau Madura umumnya mangkal atau menetap. Lokasi yang dapat dipilih antara lain pusat keramaian atau pusat jajanan. Bahkan di beberapa tempat justru berada di persimpangan. Sajian bubur kacang hijau boleh didicampurkan dengan bahan lain seperti durian untuk lebih menambahkan rasa kesedapannya. Bubur kacang hijau durian ini juga enak sekiranya dimakan.