Cara Memasak Nasi Tomato Cepat 18 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Tomato di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Tomato yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish. But with the complex mix of sweet and tart tastes in this dish, it can easily be served on its own. It is typically served with Ayam Masak Merah (which is a lightly spicy chicken dish simmered in a sauce with tomatoes).

Thanks for watching Dapur Kota Singa, thumbs up if you like this video and subscribe to my channel. KAMI PAKAR NASI TOMATO DENGAN PELBAGAI JENIS LAUK PILIHAN Tomato Rice Recipe (Malaysian style)Today I have decided to fix my eyes on the Malaysian tomato rice, a dish that has to be tasted to be believed. In a medium saucepan over medium heat, stir together coconut milk, water, ground ginger, ginger root, salt, bay leaf, and rice.

Daftar isi :

18 Bahan – Bahan Resepi Nasi Tomato

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Tomato ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 18 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 – setengah cawan beras basmathi dicuci dan ditoskan.
  2. Sedia – Sebiji bawang dihiris.
  3. Sedia – Setengah inci halia dihiris.
  4. Sedia 3 ulas – bawang putih dihiris.
  5. Sedia 1 batang – kayu manis.
  6. Sedia 2 – bunga lawang.
  7. Sedia 2 – buah pelaga.
  8. Sedia – Beberapa helai daun pandan.
  9. Sedia – Minyak sapi untuk menumis.
  10. Sedia – Setengah Sup tomato Heinz.
  11. Sedia Sedikit – susu cair.
  12. Sedia 1 – setengah cawan air.
  13. Sedia – Beberapa lada hijau.
  14. Sedia Sedikit – garam gula.
  15. Sedia – Pati oren Sunquick.
  16. Sedia – Hiasan.
  17. Sedia Daun – ketumbar.
  18. Sedia – Bawang goreng.
Baca :  Cara Membuat Asam Pedas Ayam Lailerrr n Jekferr Sedap 12 Bahan

Cover, and bring to a boil. Heat up butter & oil in a wok. Saute the chopped onion till soft, add in all the dried herbs (cloves, cardamom, star anise and cinnamon) and ground spices. Delicious nasi tomato but without ayam masak merah memang x umphh. not completely so-called nasi tomato.

5 Step by Step Nasi Tomato

Dah ada 18 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Tomato pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Beras dicuci. Bahan-bahan lain sedia siap dipotong..
  2. Panaskan minyak sapi. Tumis 3 sekawan dengan daun pandan. Masukkan bawang dan halia. Tumiss hingga naik bau..
  3. Masukkan beras yang ditoskan. Gaul rata. Tutup api. Masukkan tomato sup, susu cair dan air. Sukatan air dengan nasi 1:1.
  4. Masukkan lada hijau, garam dan gula. Pindahkan ke dalam periuk nasi. On suis. Masak nasi seperti biasa. Bila nasi dah hampir kering masak. Curahkan sunquick dalam sesudu dua ke atas nasi. Gaul dengan chopstick untuk elak nasi patah. Jika nasi masih lembik, kukus semula nasi tomato..
  5. Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. Sedap dinikmati dengan ayam masak ros dan acar timun..

Harvested from a type of seed of the grass species, nasi is one of the main carbohydrate sources that can easily be found in Malaysia. While there are various types of rice dishes out there, here are some of the popular ones among locals – Nasi Lemak, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Nasi Biryani, Nasi Minyak, Nasi Tomato, Nasi Ayam, Nasi Campur, Nasi Kandar, and Nasi Ambeng. This Tomato Quinoa is inspired by the Malaysian rice dish Nasi Tomato, and for such simple ingredients, it is incredibly flavorful. Garlic and onions are sauteed with whole spices like cumin, cinnamon, and clove, and the flavors are anything but plain. The recipe comes from The Casual Veggie Cookbook (available here), and was created by my … Ayam Masak Merah has unique flavours, the taste is beautiful and unforgettable although it shares some basic similar spices (cinnamon, cloves, star anise and chillies) to Chicken Curry.

Baca :  Resepi Perapan ayam bakar Enak 12 Bahan

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Tomato ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Carian Resepi :cara memasak quinoa