Resepi Nasi Goreng Kuning Sempoiii Sedap 7 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Goreng Kuning Sempoiii di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Goreng Kuning Sempoiii yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Daftar isi :

8 Ingredients of Resepi Nasi Goreng Kuning Sempoiii

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Goreng Kuning Sempoiii ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 – periuk kecil nasi sejuk.
  2. Sedia 1 – biji bawang besar dihiris kasar (nak kurangkan pun takpe).
  3. Sedia 12 – tangkai cili kering (saya letak byk sebab cili tu tk pedas😂).
  4. Sedia 1 batang – carrot dihiris memanjang.
  5. Sedia – Sayur sawi.
  6. Sedia – Serbuk kunyit secukupnya.
  7. Sedia – Garam secukupnya.
  8. Sedia – Udang dan sotong (nak ganti ayam pun boleh).

7 Cara Memasak Nasi Goreng Kuning Sempoiii

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Goreng Kuning Sempoiii pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Mula², gaulkan sotong dan udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Ketepikan sebentar..
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan cili kering sehingga bawang layu *Jangan sampai hangit ye.
  3. Masukkan udang dan sotong dan gaul sehingga separuh masak. *Time ni dah boleh letak serbuk kunyit dan garam ya.
  4. Seterusnya, masukkan batang sawi dan carrot. Gaul sehingga sebati..
  5. Lepastu masukkan nasi sejuk dan gaul sehingga sebati dengan rencah. Kalau nasi nampak tak kuning sangat boleh tambah serbuk kunyit lagi ya, sama juga kalau kurang masin boleh tambah garam lagi..
  6. Bila nasi dah sebati dengan rencah boleh la masukkan daun sawi. Gaulkan sehingga daun layu. *Saya guna nasi yang baru masak sebabtu nasi saya berketul ketul hehe😅.
  7. Then boleh tutup api dan hidangkan bersama keropok keping ataupun ikan bilis goreng. Yummyyy😋 *Sorry effect camera nampak nasi goreng saya macam over sangat kuningnya😂😂.
Baca :  Resepi Nasi Goreng Sardin Mudah 8 Bahan

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Goreng Kuning Sempoiii ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Carian Resepi :resepi nasi goreng kuning