Cara Memasak Seri Muka Durian Lemak Manis yang Enak

By | April 28, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Seri Muka Durian Lemak Manis mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Seri Muka Durian Lemak Manis dalam langkah mudah 4 yang berikut. Loyang kita kecil tu bahagi dua dengan tupperware. Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian.

Kuih Seri Muka Durian mudah dan tidak renyah. Temukan pin ini dan lainnya di Kuih Talam oleh Sentuhan Bonda. Sana sini orang dok tayang seri muka durian. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Seri Muka Durian Lemak Manis yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Seri Muka Durian Lemak Manis

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Seri Muka Durian Lemak Manis di bawah.

 1. – Lapisan pulut.
 2. 1 – cwn pulut dicuci dan direndam 30 minit.
 3. 1 – cwn santan pekat.
 4. 2 – sb minyak masak.
 5. 1/4 – sk garam halus.
 6. – Lapisan durian.
 7. 1 – cwn isi durian.
 8. 1 – cwn santan pekat.
 9. 1/4 – cwn tepung gandum.
 10. 1/4 – cwn tepung kastad.
 11. 1/2 – sb tepung beras.
 12. 1/2 cawan – krimer manis teh tarik Saji.
 13. 1 – bj telur.
 14. 1/4 – sk garam halus.
 15. 1-2 titik – pewarna kuning.

Sedap ke? maaf saya tak makan durian jadi tak tahulah akan kesedapan yang menjadi bualan ramai. Allah yang tentukan nikmat apakah yang nak di berikan pada hambanya. Seri Muka is an amazing Malaysian kuih (sweet cake) made of glutinous rice, coconut milk, sugar and pandan leaves. It's been a while since I posted Malaysian recipes.

Baca :  Bahan Kuah Durian Gula Kabung #phopbylinimohd #batch17 yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Seri Muka Durian Lemak Manis

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Seri Muka Durian Lemak Manis ini.

 1. 📌Kacau rata semua bahan lapisan pulut dan kukus 25 minit. 📌Siap kukus, tekan untuk padatkan.
 2. 📌Kisar/blender halus ke semua bahan..
 3. 📌Tuang ke atas pulut *boleh juga masak sekejap di atas api sehingga naik wap dan tuang ke atas pulut* 📌Kukus 25 minit..
 4. Selamat mencuba 😊.

Malaysia is a small country and when it comes to a country's cuisine, there is a limit to the number of recipes. Durian ini adalah durian yang saya bawa kembali dari kampung dahulu dan disimpan di peti ais untuk tujuan membuat kuih muih berdasarkan buah durian. Hmm itu juga kenangan terakhir dengan Bonda Mertua di rumah kampung semasa perhentian kami dalam. Gabungan pulut dengan bahagian atas adunan yang berlemak buat seri muka bakar ini cukup sedap. Uniknya resipi yang dikongsikan oleh Chef Azmin Zain ini cukup hebat malah bukan hanya dikukus bahkan turut dibakar bagi menambah kerangupan pada bahagian atas kuih seri muka.