Bahan Kuih Limas Moden yang Mudah

By | Mac 15, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kuih Limas Moden mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kuih Limas Moden dalam langkah mudah 6 yang berikut. Mempunyai rasa lemak-lemak manis dan berair. Untuk kamu yang gemarkan kuih tempatan ini, RASA kongsikan resipi kuih yang menggunakan sukatan cawan yang lebih mudah dan gerenti jadi. Kuih koci ialah kuih tradisional yang popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura.

Kuih Limas Moden Ternyata orang-orang Cik Siti Wan Kebang. KUIH cecemek antara makanan warisan Perak yang semakin kurang dikenali generasi muda sehingga ada yang tidak mengetahui kewujudan pemanis mulut itu. Kuih-muih tradisonal ini merupakan santapan yang hanya boleh dirasai oleh golongan atasan sahaja. Dalam panduan ini, kami menggunakan 16 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kuih Limas Moden yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kuih Limas Moden

Sila rakan rakan menyediakan 16 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kuih Limas Moden di bawah.

 1. – Bahagian bawah/air gula.
 2. – Bekas plastik/kerongsong daun plastik.
 3. – Gula secukupnya.
 4. – Bahagian tengah/hijau.
 5. 1/2 kotak – santan.
 6. 1 1/2 cawan – air.
 7. 1 1/2 cawan – air pandan.
 8. 4 – sudu besar gula.
 9. 1 1/4 cawan – tepung gandum.
 10. 1 – sudu besar tepung gandum.
 11. 1 – sudu kecil pewarna hijau.
 12. – Bahagian atas/putih.
 13. 1 1/2 kotak – santan.
 14. 1/2 cawan – tepung gandum.
 15. 1 sudu teh – garam.
 16. 1 cawan – air.

Kebiasaannya kuih-muih tradional akan dihidangkan ketika sultan sedang berehat. Kuih muih Yang Di Buat Oleh kaum Keluarga Sudah Semestinya Untuk Anda. The top white layer is made with coconut milk, it is soft and slightly salty. Laman-laman dalam kategori "Kuih tradisional Malaysia".

Baca :  Resepi Sagu Gula Melaka Simple yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Kuih Limas Moden

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Kuih Limas Moden ini.

 1. Satukan bahan bahagian hijau dan tapis..
 2. Satukan bahan bahagian putih dan tapis..
 3. Sediakan pengukus. Didihkan air. Dapam bekas kecil masukkan 1 sudu besar gula dan kukus sehingga cair. Pastikan penutup pengukus sentiasa dibalut dengan kain..
 4. Masukkan adunan hijau ke dalam bekas gula yang telah dicairkan tadi dan kukus lebih kurang 10 minit..
 5. Setelah itu, masukkan adunan putih diatas adunan hijau. Kukus lebih kurang 8 minit..
 6. Ulang langkah yang sama sehingga adunan habis. Siap!!!.

Kuih Dadar (Kuih Tayap) – Rolled crepe flavored with pandan juice and filled with grated coconut steeped in gula melaka or Malaysian palm sugar. If you watched my episode of House Hunters. Kuih-muih yang mudah ini sesuai untuk disediakan pada bulan puasa! Resepi Kuih Lapis Jagung ini sangat unik kerana menggabungkan rasa coklat dan jagung yang lemak manis. Bagi kuih tart nanas pula, ia diperbuat daripada tepung dan jem.