Resepi Olahan Sotong goreng tepung yang Enak

By | Jun 21, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong goreng tepung mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong goreng tepung dalam langkah mudah 1 yang berikut. Banyaklah tangan yang akan menyinggah di dapur. Ayu pernah cuba resipi yang sama dengan sotong katak. Walaupun orang kata sotong katak mempunyai tekstur yang agak liat, tetapi apabila dimasak sotong goreng tepung… masya allahhhhh… sedapppp tak terperi.

Kalau korang rasa nak cuba resipi ni, trylah! Bahan-bahan yang diperlukan: Sotong (kuantiti ikut suka) Telur ayam (kacau rata) Perasa kiub ayam ataupun garam & pak aji; Walaupun orang kata sotong katak mempunyai tekstur yang agak liat, tetapi apabila dimasak sotong goreng tepung… masya allahhhhh… sedapppp tak terperi. Serupa macam kita makan di restoran Thai tau! Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong goreng tepung yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 1, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong goreng tepung

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong goreng tepung di bawah.

  1. – Sotong.
  2. – Bahan A.
  3. – Telur.
  4. – Serbuk perasa(rencah 3 rasa).
  5. – Serbuk lada putih.
  6. – Bahan B.
  7. – Tepung bestari 2 senduk besar.
  8. – Tepung jagung 1 sdb.
  9. – Tepung beras 2 sdb.

Ayu suka masak nasi lembik sedikit, makan dengan ketam masak lomak cili padi dengan sayur sedikit. Sotong goreng tepung merupakan antara menu yang mudah untuk dimasak dan menjadi kegemaran ramai. Tetapi, adakalanya sotong akan meletup ketika dimasak. Salah satu tip untuk elak sotong tidak meletup, tidak makan minyak dan rangup adalah menggunakan tepung ubi, tepung jagung dan tepung bestari.

Baca :  Resepi Sambal Sotong yang Mudah

Langkah untuk membuat resepi Sotong goreng tepung

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 1 langkah-langkah membuat resipi Sotong goreng tepung ini.

  1. Basuh sotong toskan sampai btl2 kering,celupkan ke dalm adunan A selepas tu bru gaulkn dalam tepung,pastikan minyak betul2 panas dan gorengkan macam biasa..siappp.

Resepi sotong goreng tepung ini mudah sahaja, cuma perlu tahu teknik yang betul masa korang nak masak. Resepi ini menggunakan tepung bestari, anda juga boleh menggunakan tepung gandum atau tepung jagung. Pertama sotong kena betul betul kering. Kemudian, sotong dicelup dalam telur kuning, sebelum disalut dengan tepung. Setelah diangkat dari kuali, sotong mesti ditos dan kalau boleh masukkan dalam bekas yang dilapik tisu dapur dulu.