Resepi Olahan Mee Bandung Muar (simple jer) yang Cepat

By | Mei 11, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Mee Bandung Muar (simple jer) mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Mee Bandung Muar (simple jer) dalam langkah mudah 10 yang berikut. LP, mudah jer rupanya nak memasak mee bandung. Terutama kalu dah siapkan bahan bahan tumis awal awal. Salam Azie, Sedapnya nampak mee bandung tu, simpankan sepinggan ye hehe.

Tips dan Cara Memasak Mee Bandung Simple. Pekatkan Kuah Mee Bandung; Nak memasak mesti kena ada tips kan supaya masakan kita sedap dan kuahnya lebih kaw. Antara tips yang saya nak kongsikan ialah cara nak. Dalam panduan ini, kami menggunakan 23 ramuan memasak untuk membuat Resipi Mee Bandung Muar (simple jer) yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 10, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Mee Bandung Muar (simple jer)

Sila rakan rakan menyediakan 23 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Mee Bandung Muar (simple jer) di bawah.

  1. – Bahan kisar.
  2. 1 – biji bawang besar.
  3. 5 ulas – bawang putih.
  4. Sedikit – udang kering.
  5. – Bahan sos.
  6. 2 – sudu besar cili kisar.
  7. 1/2 – sudu besar sos tiram.
  8. 1 – sudu besar sos cili.
  9. 1 – sudu besar kacang tanah kisar (disangai dan dikisar).
  10. Sedikit – keledek rebus.
  11. – Bahan topping.
  12. 2 – ekor udang harimau.
  13. Sedikit – daging kisar.
  14. Sedikit – hirisan daging.
  15. 1/2 – biji tomato (potong dadu).
  16. 5 – tangkai daun sawi panjang.
  17. 1 – tangkai cili besar merah.
  18. 1 – biji telur.
  19. – Bahan hiasan.
  20. 1 – biji limau nipis.
  21. 1 – tangkai daun sup (hiris).
  22. 2 – tangkai daun ketumbar (hiris).
  23. Sedikit – bawang goreng.
Baca :  Resepi Olahan Talam durian yang Lezat

Guna kuali ya untuk senang dan lagi sedap. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Baru masukkan kacang tanah,sos cili,tomato sos,sos tiram. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients.

Langkah untuk membuat resepi Mee Bandung Muar (simple jer)

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 10 langkah-langkah membuat resipi Mee Bandung Muar (simple jer) ini.

  1. Part 1 Preparation.
  2. Part 2 Preparation.
  3. Dengan api sederhana, tumis bahan kisar hingga kering dan kekuningan..
  4. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak..
  5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan daging kisar. Tumis sekata..
  6. Kemudian masukkan 2 cawan air. Biarkan mendidih. Apabila sudah mendidih, masukkan hirisan daging. Biarkan lagi mendidih sampai daging empuk..
  7. Masukkan sos tiram, sos cili dan juga kacang kisar..
  8. Kemudian masukkan perasa garam, serbuk secukup rasa dan gula..
  9. Kemudian masukkan bahan topping iaitu udang, hirisan sayuran dan juga telur. Biarkan mendidih hingga udang dan telur masak. Nak tambahkan kepekatan boleh masukkan sikit keledek rebus sikit. Dalam resipi ni saya tak letak keledek kerana udang kering dan kacang kisar telah memekatkan kuah..
  10. Sedia untuk dihidang 🙏.

Resepi Mee Bandung Muar – Saya mula mencintai mee Bandung hanya akhir-akhir ini selepas beberapa kali bertemu dengan alumni dalam geng geng kantin Sahur. Apabila saya melihat banyak kumpulan-kumpulan seperti Nursinah dan Datin Datin Fauziah terkini mi cinta, aku juga menempah segalanya. Mee bandung dengan mee rebus tak pernah lagi ana masak walaupun ke dua nya menu kesukaan sangat. Tapi beberapa minggu lepas jiran ana, Man yang kini menetap di Muar balik dan beri sepeket pes mee bandung Muar. Kata orang kalau ke Muar tak sah kalau tak pekena mee bandung kan.