Resepi Nasi Ayam Simple Cepat 41 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Ayam Simple di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Simple yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.

Senang je sebenarnya nak masak Nasi Ayam ni. Setiap kali buat Nasi Ayam, mesti ada benda yang Iday improve nak bagi lagi sedap Nasi Ayam ni. Hehehe Tapi so far, Nasi Ayam ni paling Iday suka, especially rasa ayam yang diperap tu.

41 Bahan – Bahan Resepi Nasi Ayam Simple

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Simple ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 41 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – Air Rebusan Ayam.
  2. Sedia – Setengah Ekor Ayam.
  3. Sedia 4 – sekawan.
  4. Sedia – Seinci Halia (ditumbuk).
  5. Sedia 6 Ulas – Bawang Putih (ditumbuk).
  6. Sedia – Separuh Biji Bawang Merah yang dihiris.
  7. Sedia – Air Secukupnya.
  8. Sedia Sedikit – Minyak.
  9. Sedia – Bahan Sup.
  10. Sedia – Air Rebusan Ayam.
  11. Sedia – Bawang Goreng.
  12. Sedia Daun – Sup.
  13. Sedia 1 – kiub ayam.
  14. Sedia – Bahan Nasi.
  15. Sedia 3 – cup Beras.
  16. Sedia – Bawang Putih + Halia (ditumbuk).
  17. Sedia Sedikit – Minyak/Marjerin.
  18. Sedia – Air Rebusan Ayam secukupnya.
  19. Sedia Sedikit – serbuk kunyit (untuk warna yang cantik).
  20. Sedia 1 – kiub ayam/perasa/garam.
  21. Sedia – Bahan Perapan Ayam.
  22. Sedia – Ayam yang dah direbus.
  23. Sedia – Sos tiram.
  24. Sedia – Kicap Manis.
  25. Sedia – Madu (jika ada).
  26. Sedia Sedikit – Perasa/Garam.
  27. Sedia – Bahan Kuah Hitam.
  28. Sedia – Kuah Perapan Ayam.
  29. Sedia – Sesudu sambal kicap (jika suka pedas).
  30. Sedia – Bahan Sambal Merah.
  31. Sedia 4 ulas – Bawang Putih.
  32. Sedia 3 batang – Cili Besar Merah.
  33. Sedia – Cili Padi (ikut suka tahap kepedasan masing2).
  34. Sedia 2 – biji Limau Kasturi (ambil air perahan dan kulit nya sekali).
  35. Sedia – Akar daun ketumbar (jika ada).
  36. Sedia – Air Rebusan Ayam.
  37. Sedia – Perasa/Garam/Gula secukupnya.
  38. Sedia – Bahan Hiasan.
  39. Sedia – Timun.
  40. Sedia – Tomato.
  41. Sedia Daun – Salad.
Baca :  Resepi Olahan Kuah Lontong Sayur yang Mudah

Resepi Nasi Ayam simple ini bukan saja mudah untuk disediakan, tetapi ia juga sedap dan sihat. Sajian nasi ayam simple yang sedap ini juga sesuai untuk dihidangkan pada sebarang majlis open house. Sebagai contoh majlis hari lahir, majlis kesyukuran, majlis ulangtahun perkahwinan, majlis perpisahan, majlis hari guru dan sebagainya. Jom cuba resipi Nasi Ayam Simple yang dikongsikan oleh Puan Amirah Husain ini.

8 Cara Penyediaan Nasi Ayam Simple

Dah ada 41 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Simple pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Masukkan sedikit minyak, tumiskan 4 sekawan, bawang merah dan bahan tumbuk, sehingga wangi. Selepas bebawang layu, masukkan ayam, tutup sekejap. Kemudian, masukkan air. Renehkan hingga mendidih..
  2. Selepas itu, keluarkan ayam ke dalam bekas lain. Masukkan dan gaul dengan bahan perap. Perap minimum setengah jam. Lepas perap, boleh goreng..
  3. Tumiskan bahan tumbuk (bawang putih + halia), selepas agak wangi dan sedikit garing masukkan beras, tumis sekejap. Baru masukkan air rebusan ayam dan perasa secukupnya, bergantung kepada jenis beras masing2. Tanak sehingga nasi masak..
  4. Blendkan semua bahan sambal merah, kemudian masak sebentar atas api. Sesuaikan rasa..
  5. Kuah perapan ayam tadi, masak atas api sekejap. Jika suka pedas, boleh tambahkan sesudu sambl kicap..
  6. Kemudian, air rebusan yang tinggal kita masukkan kiub ayam, bawang goreng dan daun sup..
  7. Potong bahan hiasan ikut kereativiti masing2.
  8. Sedia untuk dihidang..

Cara masaknya sangat mudah dan tidak menggunakan terlalu banyak bahan. Malah rasanya juga memang terlajak sedap. Salam semua, sebut saja nasi goreng, menu masakan yang sudah sebati dengan citarasa rakyat Malaysia. Ada lebihan nasi tak habis, jangan membazir, kita buat nasi goreng. Macam – macam resepi dah nasi goreng sekarang ini termasuklah resepi nasi goreng ayam.

Baca :  Bahan Nasi lemak simple dan cepat yang Enak

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Simple ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!